<home

news (this item is only available in Dutch)

september 2013

Expositie tijdens Kunsten in de Monumenten

Tijdens Kunsten in de Monumenten in Bergen op Zoom, 14 en 15 september, exposeert Jan Wessendorp bij Galerie Weids Beeld van Albert Weijts.
Bij de tentoonstelling hoort het volgende statement:

Een schilderij is geen smaakvolle versiering aan de wand. Zoals muziek van Beethoven, Bach of Mozart geen aangename tijdspassering is maar een gebeurtenis en belevenis waarin je een andere wereld ondergaat dan de dagelijkse dag. Schilderen is zichtbaar en daardoor voelbaar maken van de innerlijke wereld van de schilder. Vaak is de toeschouwer getroffen door de techniek, het kleurgebruik, de voorstelling of de verrassende intelligente invalshoek, dat is echter niet het wezenlijke van een schilderij. De innerlijke samenhang, de harmonie, de unieke organisatie van het werk is het wezengevende. Daarin wordt de bezieling voelbaar die impulsen geeft om je eigen leven vorm te geven.
Het gaat niet om wat er geschilderd wordt maar hoe!
Een mens leeft niet van brood alleen, maar ook van kunst! Ik zoek en worstel om zo te leven en te schilderen, dat ik kan verbeelden wat, bij ons allen diep van binnen, wacht op bemoediging en erkenning. Bij Weijts toon ik die zoektocht in grote en kleine werken op linnen en papier. Samen verbeelden ze een reis door de tijd.
Jan Wessendorp

‘Ik kan niet anders, ik heb nu eenmaal dat rottige talent'

Naar aanleiding van de tentoonstelling in Weids Beeld verscheen er op 27 augustus in BN/DeStem een interview met Jan Wessendorp van Annelies Vlaanderen.
zie de volledige tekst...

Voor oud nieuws zie deze link