vorige pagina

 

Jan Wessendorp

over het werk

In zijn werk beoefent Wessendorp alle disciplines, waarbij hij de conventionele grenzen niet respecteert. Integendeel: alle beeldende disciplines worden gebundeld en met een niets ontziende kracht toegepast om de achterliggende gevoelens en gedachten op een zo treffend mogelijke manier over te brengen.
In zijn schilderijen worden verf en grafiek niet alleen gecombineerd, de wijze van verfbehandeling met gebruik van textiel en hout in onlosmakelijk met het schilderij verbonden reliëfachtige lijsten, maken dat de twee-dimensionaliteit wordt bevraagd en overstegen. Zijn werkmethode wordt gekenmerkt door kracht, drift, wilskracht, trefzekerheid, helderheid. Dit resulteert in werken die de beschouwer niet vrijblijvend kan bekijken. Altijd roepen ze emoties op. Niet alleen omdat ze dwingend op zich zijn, maar ook omdat ze alles bepalend zijn voor de ruimte waarin ze zijn geplaatst. Het werk is qua inhoud als qua beeldtaal expressionistisch.
In zijn beeldhouwwerken gebruikt hij meerdere materialen die op hun beurt worden gevarieerd door het aanbrengen van verschillende texturen. Hij is hierin trefzeker. Brons en staal gaan een symbiose aan en de huid van de materialen versterkt de zeggingskracht van het beeld. Glans, mat, ruw en gelikt brengen licht en schaduwwerking, reliëf, diepte en oppervlak in de werken aan, waardoor een spannend en sprekend totaalbeeld ontstaat.

<beginpagina