<beginpagina

nieuws

december 2015

Jan Wessendorp exposeert bij Haagse Kunstkring


klik op de afbeelding voor een vergroting...

Oud & nieuw
9 december 2015 t/m 3 januari 2016
Haagse Kunstkring - Denneweg 64 Den Haag
openingstijden: wo t/m za 11:00 - 17:00 uur zo 13:00 - 17:00 uur

oktober 2015

De Haagse Kunstkring

Het bestuur van de afdeling Beeldende kunst van de Haagse Kunstkring heeft laten weten dat Jan Wessendorp is aangenomen als werkend lid. Op de opening van de tentoonstelling in De Zeeland afgelopen mei, waren drie leden van de kunstkring aanwezig die Jan hebben voorgedragen als lid.

september 2015

Kunsten in de Monumenten

Tijdens Kunsten in de Monumenten, op zaterdag 12 en zondag 13 september van 12:00 tot 17:00 uur, is het atelier van Jan Wessendorp te bezoeken. De negen werken die daar getoond worden zijn nu op de website te zien (via deze link...)

Kunsten in de Monumenten
zaterdag 12 en zondag 13 september, 12.00 - 17:00 uur
Atelier Jan Wessendorp, Korte Dubbelstraat 10, Bergen op Zoom

juli 2015

Tentoonstelling in De Zeeland
Vensters op de binnenwereld

Dichter en kunstcriticus Erick Kila schreef voor Brabant Cultureel een stuk over de afgelopen tentoonstelling. Lees het artikel op de website van Brabant Cultureel via deze link...

juni 2015

Tentoonstelling in De Zeeland
Gedicht De weg die wij gaan


De dichter Philippe Cailliau, die optrad tijdens de poëziemiddag van 7 juni, schreef een gedicht bij het schilderij De weg die wij gaan. Het is hier op de website te lezen en ook beschikbaar in pdf-formaat. Lees verder...
Download pdf...

Tentoonstelling in De Zeeland
Lezing over Bô Yin Râ

De volledige tekst van de lezing die Arend Knibbe op 10 mei hield is hier te lezen...

mei 2015

Tentoonstelling in De Zeeland
Poëziemiddag

Op zondag 7 juni 2015 om 15:00 uur wordt een poëziemiddag georganiseerd. Aanleiding zijn de gedichten die de uit Bergen op Zoom afkomstige dichters Albert Hagenaars en Bert Bevers geschreven hebben over de persoon en het werk van Jan Wessendorp.

De middag begint met de dichter Philippe Cailliau (meer informatie...) die uit eigen werk voorleest, gevolgd door Bert Bevers (meer informatie...) en Albert Hagenaars (meer informatie...).

Martin Hoevenaars en Willemien van Dijke brengen een ‘MiMiatuur' als ode aan de schilder Jan Wessendorp. Zij hebben zich voor dit korte bewegingsstuk laten inspireren door diens schilderijen maar ook door de poëzie die de afgelopen jaren naar aanleiding van zijn werk geschreven is.

Janno den Engelsman op klavecimbel en Manon Zeeman op altblokfluit brengen de Suite in e-klein van Jacques Hotteterre le Romain (1674-1763) ten gehore.

Na een korte pauze leest dichter Ewoud Willem van Doorn (meer informatie...)voor uit eigen werk.

De Nederlands-Indische schrijver en dichter Barney Agerbeek, geboren in Soerabaya, citeert uit werk dat Indonesië als thema heeft.

Schrijver, dichter en journalist Erick Kila (meer informatie...) interviewt Jan Wessendorp en Marcel van Zijp.

De middag wordt afgesloten met de Sonata Prima van Dario Castello uitgevoerd door Janno den Engelsman en Manon Zeeman.

Daarna is er tot circa 18:30 uur een informeel samenzijn onder het genot van een glas en oosterse en westerse hapjes: Oost ontmoet West!

zondag 7 juni, 15.00 uur: poëziemiddag met medewerking van Barney Agerbeek, Bert Bevers, Philippe Cailliau, Ewoud Willem van Doorn, Albert Hagenaars en Erick Kila.
optreden van Willemien van Dijke en Martin Hoevenaars
muzikaal optreden van Janno den Engelsman en Manon Zeeman
De Zeeland, Markiezaatsweg 17, Bergen op Zoom
toegang gratis

Tentoonstelling in De Zeeland
Presentatie ‘Omdat de wind zich nooit vergist’

Vrijdag 29 mei om 19:00 uur de presentatie van de publicatie ‘Omdat de wind zich nooit vergist’ over het werk van Marcel van Zijp met een beschouwing door Paulus Smits. De presentatie wordt gevolgd door een lezing met film en een rondleiding door Marcel van Zijp.

Stemmen uit het Noorden

Een link naar een specifieke pagina op Suara suara dari utara, Nederlandstalige gedichten, vertaald in het Bahasa Indonesia.
puisibelanda.blogspot.nl

Tentoonstelling in De Zeeland
Lezing: Want blijven is nergens

De volledige tekst van de lezing die Y. Né uitsprak ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling is hier te lezen...

april 2015

Tentoonstelling in De Zeeland
Het programma rond de tentoonstelling

Het complete programma in pdf-formaat kunt u hier downloaden. Klik op de pdf-afbeelding...

Tentoonstelling in De Zeeland
Bô Yin Râ, een levensmeester

Jan Wessendorp heeft er nooit een geheim van gemaakt, dat het werk van Bô Yin Râ voor hem een bron van inspiratie is.
In zijn eigen woorden:
“De kunstenaar tilt momenten van het leven uit de chaos, door ze te transfiguren tot symbool, waarin zich samenhang en betekenis onthult. Voor mij geeft de levensmeester Bô Yin Râ daarbij onontbeerlijke hulp.”

Het maakt nieuwsgierig naar wie deze Bô Yin Râ is.
Arend Knibbe is gevraagd een inleiding te houden over deze man, over zijn leven en werk en de betekenis die hij voor mensen van vandaag de dag kan hebben. Daarbij zullen diens zicht op de mens en de religieuze noties die eruit voortvloeien centraal staan.
Hopelijk heeft u na afloop meer zicht op het wereldbeeld dat Jan aan dit werk ontleent en hoe dit hem tot inspiratie strekt.

De lezing wordt gevolgd door een muzikaal optreden.
Tilly Verbraak - sopraan
Eline Delis- sopraan
Koert Damveld- pianist

‘Beau Soir' van C. Debussy gezongen door Tilly Verbraak
Bij een mooie avond kleurt de lucht roze en het graan deint door een licht briesje. Een gevoel van geluk doorstroomt ons lichaam. We mijmeren over het leven dat langzaam voorbij gaat net als een golf van de zee.

‘O lovely peace' van G.F. Händel gezongen door Tilly Verbraak en Eline Delis
De Joodse mensen juichen omdat er eindelijk vrede is gekomen. Alles om ons heen kan weer tot rust komen en groeien. We kunnen weer genieten van de mooie natuur om ons heen.

‘Der Nussbaum' van R. Schumann gezongen door Eline Delis
Een boom staat voor het huis, vol bladeren. De bladeren ruisen in de wind en ze fluisteren een meisje toe dat er volgend jaar misschien wel een bruidegom komt. Het meisje luistert en droomt verder.

zondag 10 mei, 15.00 uur: lezing door Arend Knibbe over Bô Yin Râ, de inspiratiebron van Jan Wessendorp
aansluitend een muzikaal optreden door de sopranen Tilly Verbraak en Eline Delis op piano begeleid door Koert Damveld
De Zeeland, Markiezaatsweg 17, Bergen op Zoom
toegang gratis

april 2015

Tentoonstelling in De Zeeland

Op vrijdag 8 mei 2015 wordt in de voormalige suikerfabriek De Zeeland aan de Markiezaatsweg 17 in Bergen op Zoom de tentoonstelling ‘Aha Erlebnis. Schilderijen van Jan Wessendorp en beelden van Marcel van Zijp' geopend.

Aha Erlebnis
Jan Wessendorp (Soerabaja, 1940) woont en werkt sinds 1970 in Bergen op Zoom. In zijn atelier ontstaan werken van groot formaat . Omdat hij in oktober 75 jaar wordt, is deze expositie niet alleen een hernieuwde kennismaking met zijn werk – Aha Erlebnis – maar tevens een retrospectieve. In De Zeeland krijgt Wessendorp een grote ruimte tot zijn beschikking. Wessendorp noemt zijn werken ‘Kruimels langs de weg', volgens het sprookje van Hans en Grietje. Om niet te verdwalen, strooit Hans kruimels. De schilderijen van Wessendorp zijn de materiele neerslag van de innerlijke, geestelijke ontwikkelingsgang gedurende zijn leven. Zij markeren de verschillende fasen daarin. Ook de ontwikkeling van de schilderkunstige beelding en techniek is, als uitdrukking van dat proces, zichtbaar in het grote aantal werken.

Marcel van Zijp
Het vloeroppervlak staat ter beschikking van beeldhouwer Marcel van Zijp (Den Haag 1958) (www.vanzijp-sculptures.com) die sinds 2001 in Wouwse Plantage woont en werkt. Ook voor hem biedt de geboden ruimte in De Zeeland ongekende mogelijkheden om op ruime schaal zijn monumentale in steen gehouwen beelden te exposeren. Van Zijp werkt in verschillende soorten natuursteen: tot 2003 vervaardigt hij beelden van een klein formaat maar na genoemde datum worden zijn werken steeds groter. Het harde graniet is zijn favoriete steensoort. Zijn oorspronkelijke achtergrond als graficus verraadt zich doordat teksten regelmatig als uitgangspunt voor zijn beelden dienen. Op de expositie zullen onder andere het indrukwekkende werk ‘Omdat de wind zich nooit vergist' en een gedeelte van de eerste Eligie uit Der Duineser Eligien van Rainer Maria Rilke te zien zijn. In totaal zullen zo'n tien werken van Van Zijp uit zijn vroegere periode en monumentale werken vanaf 2003 worden geëxposeerd. Ook zijn allerlaatste werk, speciaal voor de expositie vervaardigd, wordt voor het eerst tentoongesteld.

Aha Erlebnis, schilderijen van Jan Wessendorp, beelden van Marcel van Zijp
9 mei t/m 7 juni 2015
opening: vrijdag 8 mei 2015 17:00 uur
openingstijden: vr 14:00 - 21:00 uur; za 14:00 - 20:00 uur; zo 14:00 - 18:00 uur
De Zeeland, Markiezaatsweg 17, Bergen op Zoom
toegang gratis

Tentoonstelling in De Zeeland
Het boek
‘Kruimels langs de weg/Hans en Grietje'

Bij de expositie is een boek van het werk van Jan Wessendorp verkrijgbaar: ‘Kruimels langs de weg/Hans en Grietje'. Het boek dat tegelijk catalogus en naslagwerk is, kost € 25.
Het boek bevat naast teksten van Jan Wessendorp ook een bijdrage van de dichter Albert Hagenaars (www.alberthagenaars.nl). Het boek van 23 x 17,5 cm heeft een harde omslag en is geheel full colour gedrukt.
(Mail voor meer informatie colombine@kpnplanet.nl )

 

Voor oud nieuws zie deze link

 

blogger visitor