<beginpagina

nieuwsberichten

december 2015

Jan Wessendorp exposeert bij Haagse Kunstkring


klik op de afbeelding voor een vergroting...

Oud & nieuw
9 december 2015 t/m 3 januari 2016
Haagse Kunstkring - Denneweg 64 Den Haag
openingstijden: wo t/m za 11:00 - 17:00 uur zo 13:00 - 17:00 uur

oktober 2015

De Haagse Kunstkring

Het bestuur van de afdeling Beeldende kunst van de Haagse Kunstkring heeft laten weten dat Jan Wessendorp is aangenomen als werkend lid. Op de opening van de tentoonstelling in De Zeeland afgelopen mei, waren drie leden van de kunstkring aanwezig die Jan hebben voorgedragen als lid.

september 2015

Kunsten in de Monumenten

Tijdens Kunsten in de Monumenten, op zaterdag 12 en zondag 13 september van 12:00 tot 17:00 uur, is het atelier van Jan Wessendorp te bezoeken. De negen werken die daar getoond worden zijn nu op de website te zien (via deze link...)

Kunsten in de Monumenten
zaterdag 12 en zondag 13 september, 12.00 - 17:00 uur
Atelier Jan Wessendorp, Korte Dubbelstraat 10, Bergen op Zoom

juli 2015

Tentoonstelling in De Zeeland
Vensters op de binnenwereld

Dichter en kunstcriticus Erick Kila schreef voor Brabant Cultureel een stuk over de afgelopen tentoonstelling. Lees het artikel op de website van Brabant Cultureel via deze link...

juni 2015

Tentoonstelling in De Zeeland
Gedicht De weg die wij gaan


De dichter Philippe Cailliau, die optrad tijdens de poëziemiddag van 7 juni, schreef een gedicht bij het schilderij De weg die wij gaan. Het is hier op de website te lezen en ook beschikbaar in pdf-formaat. Lees verder...
Download pdf...

Tentoonstelling in De Zeeland
Lezing over Bô Yin Râ

De volledige tekst van de lezing die Arend Knibbe op 10 mei hield is hier te lezen...

mei 2015

Tentoonstelling in De Zeeland
Poëziemiddag

Op zondag 7 juni 2015 om 15:00 uur wordt een poëziemiddag georganiseerd. Aanleiding zijn de gedichten die de uit Bergen op Zoom afkomstige dichters Albert Hagenaars en Bert Bevers geschreven hebben over de persoon en het werk van Jan Wessendorp.

De middag begint met de dichter Philippe Cailliau (meer informatie...) die uit eigen werk voorleest, gevolgd door Bert Bevers (meer informatie...) en Albert Hagenaars (meer informatie...).

Martin Hoevenaars en Willemien van Dijke brengen een ‘MiMiatuur' als ode aan de schilder Jan Wessendorp. Zij hebben zich voor dit korte bewegingsstuk laten inspireren door diens schilderijen maar ook door de poëzie die de afgelopen jaren naar aanleiding van zijn werk geschreven is.

Janno den Engelsman op klavecimbel en Manon Zeeman op altblokfluit brengen de Suite in e-klein van Jacques Hotteterre le Romain (1674-1763) ten gehore.

Na een korte pauze leest dichter Ewoud Willem van Doorn (meer informatie...)voor uit eigen werk.

De Nederlands-Indische schrijver en dichter Barney Agerbeek, geboren in Soerabaya, citeert uit werk dat Indonesië als thema heeft.

Schrijver, dichter en journalist Erick Kila (meer informatie...) interviewt Jan Wessendorp en Marcel van Zijp.

De middag wordt afgesloten met de Sonata Prima van Dario Castello uitgevoerd door Janno den Engelsman en Manon Zeeman.

Daarna is er tot circa 18:30 uur een informeel samenzijn onder het genot van een glas en oosterse en westerse hapjes: Oost ontmoet West!

zondag 7 juni, 15.00 uur: poëziemiddag met medewerking van Barney Agerbeek, Bert Bevers, Philippe Cailliau, Ewoud Willem van Doorn, Albert Hagenaars en Erick Kila.
optreden van Willemien van Dijke en Martin Hoevenaars
muzikaal optreden van Janno den Engelsman en Manon Zeeman
De Zeeland, Markiezaatsweg 17, Bergen op Zoom
toegang gratis

Tentoonstelling in De Zeeland
Presentatie ‘Omdat de wind zich nooit vergist’

Vrijdag 29 mei om 19:00 uur de presentatie van de publicatie ‘Omdat de wind zich nooit vergist’ over het werk van Marcel van Zijp met een beschouwing door Paulus Smits. De presentatie wordt gevolgd door een lezing met film en een rondleiding door Marcel van Zijp.

Stemmen uit het Noorden

Een link naar een specifieke pagina op Suara suara dari utara, Nederlandstalige gedichten, vertaald in het Bahasa Indonesia.
puisibelanda.blogspot.nl

Tentoonstelling in De Zeeland
Lezing: Want blijven is nergens

De volledige tekst van de lezing die Y. Né uitsprak ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling is hier te lezen...

april 2015

Tentoonstelling in De Zeeland
Het programma rond de tentoonstelling

Het complete programma in pdf-formaat kunt u hier downloaden. Klik op de pdf-afbeelding...

Tentoonstelling in De Zeeland
Bô Yin Râ, een levensmeester

Jan Wessendorp heeft er nooit een geheim van gemaakt, dat het werk van Bô Yin Râ voor hem een bron van inspiratie is.
In zijn eigen woorden:
“De kunstenaar tilt momenten van het leven uit de chaos, door ze te transfiguren tot symbool, waarin zich samenhang en betekenis onthult. Voor mij geeft de levensmeester Bô Yin Râ daarbij onontbeerlijke hulp.”

Het maakt nieuwsgierig naar wie deze Bô Yin Râ is.
Arend Knibbe is gevraagd een inleiding te houden over deze man, over zijn leven en werk en de betekenis die hij voor mensen van vandaag de dag kan hebben. Daarbij zullen diens zicht op de mens en de religieuze noties die eruit voortvloeien centraal staan.
Hopelijk heeft u na afloop meer zicht op het wereldbeeld dat Jan aan dit werk ontleent en hoe dit hem tot inspiratie strekt.

De lezing wordt gevolgd door een muzikaal optreden.
Tilly Verbraak - sopraan
Eline Delis- sopraan
Koert Damveld- pianist

‘Beau Soir' van C. Debussy gezongen door Tilly Verbraak
Bij een mooie avond kleurt de lucht roze en het graan deint door een licht briesje. Een gevoel van geluk doorstroomt ons lichaam. We mijmeren over het leven dat langzaam voorbij gaat net als een golf van de zee.

‘O lovely peace' van G.F. Händel gezongen door Tilly Verbraak en Eline Delis
De Joodse mensen juichen omdat er eindelijk vrede is gekomen. Alles om ons heen kan weer tot rust komen en groeien. We kunnen weer genieten van de mooie natuur om ons heen.

‘Der Nussbaum' van R. Schumann gezongen door Eline Delis
Een boom staat voor het huis, vol bladeren. De bladeren ruisen in de wind en ze fluisteren een meisje toe dat er volgend jaar misschien wel een bruidegom komt. Het meisje luistert en droomt verder.

zondag 10 mei, 15.00 uur: lezing door Arend Knibbe over Bô Yin Râ, de inspiratiebron van Jan Wessendorp
aansluitend een muzikaal optreden door de sopranen Tilly Verbraak en Eline Delis op piano begeleid door Koert Damveld
De Zeeland, Markiezaatsweg 17, Bergen op Zoom
toegang gratis

april 2015

Tentoonstelling in De Zeeland

Op vrijdag 8 mei 2015 wordt in de voormalige suikerfabriek De Zeeland aan de Markiezaatsweg 17 in Bergen op Zoom de tentoonstelling ‘Aha Erlebnis. Schilderijen van Jan Wessendorp en beelden van Marcel van Zijp' geopend.

Aha Erlebnis
Jan Wessendorp (Soerabaja, 1940) woont en werkt sinds 1970 in Bergen op Zoom. In zijn atelier ontstaan werken van groot formaat . Omdat hij in oktober 75 jaar wordt, is deze expositie niet alleen een hernieuwde kennismaking met zijn werk – Aha Erlebnis – maar tevens een retrospectieve. In De Zeeland krijgt Wessendorp een grote ruimte tot zijn beschikking. Wessendorp noemt zijn werken ‘Kruimels langs de weg', volgens het sprookje van Hans en Grietje. Om niet te verdwalen, strooit Hans kruimels. De schilderijen van Wessendorp zijn de materiele neerslag van de innerlijke, geestelijke ontwikkelingsgang gedurende zijn leven. Zij markeren de verschillende fasen daarin. Ook de ontwikkeling van de schilderkunstige beelding en techniek is, als uitdrukking van dat proces, zichtbaar in het grote aantal werken.

Marcel van Zijp
Het vloeroppervlak staat ter beschikking van beeldhouwer Marcel van Zijp (Den Haag 1958) (www.vanzijp-sculptures.com) die sinds 2001 in Wouwse Plantage woont en werkt. Ook voor hem biedt de geboden ruimte in De Zeeland ongekende mogelijkheden om op ruime schaal zijn monumentale in steen gehouwen beelden te exposeren. Van Zijp werkt in verschillende soorten natuursteen: tot 2003 vervaardigt hij beelden van een klein formaat maar na genoemde datum worden zijn werken steeds groter. Het harde graniet is zijn favoriete steensoort. Zijn oorspronkelijke achtergrond als graficus verraadt zich doordat teksten regelmatig als uitgangspunt voor zijn beelden dienen. Op de expositie zullen onder andere het indrukwekkende werk ‘Omdat de wind zich nooit vergist' en een gedeelte van de eerste Eligie uit Der Duineser Eligien van Rainer Maria Rilke te zien zijn. In totaal zullen zo'n tien werken van Van Zijp uit zijn vroegere periode en monumentale werken vanaf 2003 worden geëxposeerd. Ook zijn allerlaatste werk, speciaal voor de expositie vervaardigd, wordt voor het eerst tentoongesteld.

Aha Erlebnis, schilderijen van Jan Wessendorp, beelden van Marcel van Zijp
9 mei t/m 7 juni 2015
opening: vrijdag 8 mei 2015 17:00 uur
openingstijden: vr 14:00 - 21:00 uur; za 14:00 - 20:00 uur; zo 14:00 - 18:00 uur
De Zeeland, Markiezaatsweg 17, Bergen op Zoom
toegang gratis

Tentoonstelling in De Zeeland
Het boek
‘Kruimels langs de weg/Hans en Grietje'

Bij de expositie is een boek van het werk van Jan Wessendorp verkrijgbaar: ‘Kruimels langs de weg/Hans en Grietje'. Het boek dat tegelijk catalogus en naslagwerk is, kost € 25.
Het boek bevat naast teksten van Jan Wessendorp ook een bijdrage van de dichter Albert Hagenaars (www.alberthagenaars.nl). Het boek van 23 x 17,5 cm heeft een harde omslag en is geheel full colour gedrukt.
(Mail voor meer informatie colombine@kpnplanet.nl )

november 2013

Nieuw boek

Jan Wessendorp heeft een vernieuwd boek samengesteld dat zich laat lezen en bekijken als een beeldverslag van een innerlijke zoektocht.
Het boek 'Hans en Grietje, kruimels langs de weg' kan hier online bekeken worden. Kies voor "volledig scherm" voor een goede weergave.


"Zoals Hans kiezels en kruimels achter laat om de weg terug te vinden naar het Huis van zijn Vader, willen mijn schilderingen merktekens zijn die de weg markeren die de schilder innerlijk gaat.
Deze zijn in de loop van jaren ontstaan, zonder vooropgestelde inhoud of betekenis. Ze tonen slechts de waarheid van dat moment, in de beeldtaal die telkens voorhanden was."

Het boek 'Hans en Grietje, kruimels langs de weg' (21 x 28 cm) is voor € 25 te bestellen bij Jan Wessendorp.
e-mail: j.wessendorp@zonnet.nl
of per telefoon: 0164-241682

september 2013

Tentoonstelling bij Galerie Weids Beeld

Tijdens Kunsten in de Monumenten op 14 en 15 september 2013 exposeerde Jan Wessendorp in de fraaie ruimte van Galerie Weids Beeld in Bergen op Zoom.

(klik op de foto's voor een vergroting)

 

Expositie tijdens Kunsten in de Monumenten

Tijdens Kunsten in de Monumenten in Bergen op Zoom, 14 en 15 september, exposeert Jan Wessendorp bij Galerie Weids Beeld van Albert Weijts.
Bij de tentoonstelling hoort het volgende statement:

Een schilderij is geen smaakvolle versiering aan de wand. Zoals muziek van Beethoven, Bach of Mozart geen aangename tijdspassering is maar een gebeurtenis en belevenis waarin je een andere wereld ondergaat dan de dagelijkse dag. Schilderen is zichtbaar en daardoor voelbaar maken van de innerlijke wereld van de schilder. Vaak is de toeschouwer getroffen door de techniek, het kleurgebruik, de voorstelling of de verrassende intelligente invalshoek, dat is echter niet het wezenlijke van een schilderij. De innerlijke samenhang, de harmonie, de unieke organisatie van het werk is het wezengevende. Daarin wordt de bezieling voelbaar die impulsen geeft om je eigen leven vorm te geven.
Het gaat niet om wat er geschilderd wordt maar hoe!
Een mens leeft niet van brood alleen, maar ook van kunst! Ik zoek en worstel om zo te leven en te schilderen, dat ik kan verbeelden wat, bij ons allen diep van binnen, wacht op bemoediging en erkenning. Bij Weijts toon ik die zoektocht in grote en kleine werken op linnen en papier. Samen verbeelden ze een reis door de tijd.
Jan Wessendorp

‘Ik kan niet anders, ik heb nu eenmaal dat rottige talent'

Naar aanleiding van de tentoonstelling in Weids Beeld verscheen er op 27 augustus in BN/DeStem een interview met Jan Wessendorp van Annelies Vlaanderen.
zie de volledige tekst...

mei 2013

Expositie van 19 juni t/m 20 juli 2013

Klik op de afbeelding voor meer informatie...

januari 2013

Boekje online bekijken


Het boekje 'Kiezels en Kruimels' kan hier online bekeken worden. Kies voor "volledig scherm" voor een goede weergave.

december 2012

Innerlijke zoektocht
Bij de tentoonstelling Kiezels en Kruimels is een boekje verschenen.
Het boekje van briefkaart-formaat, met veel afbeeldingen en een tekst rond het thema 'innerlijke zoektocht', kost € 12,50 en is te bestellen bij Jan Wessendorp.
e-mail: j.wessendorp@zonnet.nl
of per telefoon: 0164-241682
(Levertijd: ongeveer 14 dagen.
)

november 2012

Kiezels en kruimels
Het CBK West-Brabant presenteert een schilderijen-tentoonstelling van Jan Wessendorp in Galerie de Kring in Roosendaal.

Jan Wessendorp heeft al een hele tocht gemaakt. Zijn werk kent vele lagen en werkelijkheden. Het zuigt de kijker in middeleeuws drama maar is tegelijkertijd uiterst actueel.
De sfeer van het werk overvalt je en maakt je deelgenoot van emoties in allerlei vormen.
Deze expositie is een weerslag van de weg die de schilder volgde in zijn zoektocht naar een vertaling van zijn leven.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 23 november om 20:00 uur ingeleid door Ageeth Boermans, directeur van het CBKWestBrabant en officieel geopend door de heer Joop Zwierenberg, lid van de vrijmetselaarsloge van Aerssen Beyeren te Roosendaal. De expositie is te zien van 23 november t/m 27 december 2012.

Kiezels en kruimels
Galerie de Kring
Kerkstraat 1 Roosendaal
openingstijden: ma t/m vr 11:00 - 16:00 uur en tijdens voorstellingen

juli 2011

Kunsten in de Monumenten
In het weekend van de landelijke Open Monumentendagen - 10 en 11 september - neemt Jan Wessendorp deel aan een kunstroute in het kader van ‘Kunsten in de Monumenten'.
Wessendorp exposeert in het eigen atelier, een voormalige werkplaats, die onderdeel is van de route langs oude panden in het gebied rond de Gedempte Haven in Bergen op Zoom.


Kunsten in de Monumenten 2011
10 en 11 september 2011
openingstijden: zaterdag 10:00 - 17:00, zondag 12:00 - 17:00
toegang: gratisjuni 2011


Op Uitnodiging

Van 25 juni tot en met 10 juli 2011 is er van Jan Wessendorp werk te zien op een tentoonstelling in de Haagse Kunstkring. 'Op Uitnodiging' is een tentoonstelling met werk van niet leden die uitgenodigd zijn door een werkend lid van de afdeling Beeldende Kunst van de vereniging.
Jan is voor deelname uitgenodigd door beeldhouwer Marcel van Zijp (website).
De opening van de tentoonstelling is zaterdag 25 juni om 17:00 uur.


Op uitnodiging
25 juni t/m 10 juli
Haagse Kunstkring (website)
Denneweg 64 Den Haag
opening: zaterdag 25 juni 17:00 uur
openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 12:00 - 17:00 uur
zondag 13:00 - 17:00 uur
toegang gratis

september 2010

Mijn brave dier

In september 2010 verscheen 'Mijn brave dier'. Een bundel van vijf gedichten van Jan Wessendorp met tekeningen van de kunstenaar. De bundel verschijnt in een oplage van 100 stuks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer.
Het boekje kan bij de uitgeverij besteld worden via onderstaande link:
kleinood-en-grootzeer.com/mijn_brave_dierMijn brave dier
Boekje, 16 pagina's, ingenaaid 21 x 10,5 cm. uitgeverij Kleinood & Grootzeer ISBN/EAN 978-90-76644-50-9 € 10,00

juni 2010

Kunsten in de monumenten

In het weekend van 11 en 12 september neemt Jan Wessendorp deel aan Kunsten in de Monumenten 2010. Deze cultuurmanifestatie wordt in Bergen op Zoom gehouden in het weekend van de landelijke Open Monumentendagen.
Kunstenaarsorganisatie Arsis organiseert in dit weekend een kunstroute in panden rond en nabij de gedempte haven.
Wessendorp toont werk in het eigen atelier dat zich in dit gebied bevindt.

Kunsten in de Monumenten 2010
11 en 12 september 2010 openingstijden: 13:00 - 18:00
toegang: gratis

maart 2010

Nog tot zondag 28 maart te zien in galerie Segeren in Breda: grote schilderijententoonstelling van Jan Wessendorp.

Verdrinken in licht; acryl op linnen, hout en staal, 195x190cm

Galerie Segeren ( website )
Raadhuisstraat 8-10 4835 JB Breda
opening: zaterdag 6 februari 17:00 uur
openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10:00-18:00 uur
donderdag 10:00-21:00 uur zaterdag 10:00-17:00 uur
1ste zondag v/d maand 13:00-17:00 uur

februari 2010

Zondag 31 januari was de opening van de tentoonstelling van Jeroen van der Ham - schilderijen - en Jan Wessendorp - ruimtelijk werk - in galerie Ariana in Den Haag.
De openingstoespraak was van Hans Vos. Tjerk van der Ham, broer van, speelde op de Victoria Vibrandoneon, een Italiaanse handgebouwde melodica.

(klik op de foto's voor een vergroting)

januari 2010

Galerie Segeren heeft de eer u uit te nodigen voor de grote schilderijententoonstelling van Jan Wessendorp.
De tentoonstelling zal worden geopend op zaterdag 6 februari om 17:00 uur door Geurt Grosfeld, cultuurmakelaar te Breda.
De tentoonstelling duurt tot zondag 28 maart 2010.

Zie voor de uitnodiging deze link

Galerie Segeren (website)
Raadhuisstraat 8-10 4835 JB Breda
opening: zaterdag 6 februari 17:00 uur
openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10:00-18:00 uur
donderdag 10:00-21:00 uur zaterdag 10:00-17:00 uur
1ste zondag v/d maand 13:00-17:00 uur

Jeroen van der Ham - schilderijen - en Jan Wessendorp - ruimtelijk werk - exposeren van 27 januari t/m 28 februari 2010 in Galerie Ariana in Den Haag.
De opening is op zondag 31 januari om 15:00 uur door voormalig galeriehouder Hans Vos.

Zie voor de uitnoding deze link

Galerie Ariana (website)
Vondelstraat 20 2513 EV Den Haag
opening: zondag 31 januari 15:00 uur
openingstijden: woensdag t/m zaterdag 11:30-17:00 uur
eerste en laatste zondag van de maand 14:00-17:00 uur

oktober 2009

Te gast bij de Open Atelierroute Leeuwarden in het weekend van 7 en 8 november 2009

Jan Wessendorp is samen met de Arsisleden Govert van Dijck, Jeroen van der Ham, Auke van der Heide, Louis Jansen, Jan Nederveen, Christine Veraart en Gerrit Westerveld dit jaar uitgenodigd om tijdens de Open Atelierroute in Leeuwarden te exposeren in de voormalige gevangenis De Blokhuispoort.

Stichting Kunstpromotie Leeuwarden organiseert deze route ieder jaar in het eerste weekend van november. De stichting wil hiermee bevorderen dat een breed publiek kennis maakt met het werk van professionele beeldend kunstenaars, vormgevers en fotografen uit Leeuwarden en omstreken. Dit jaar is dat op 7 en 8 november. Ruim zeventig kunstenaars in Leeuwarden en omstreken stellen dan tussen 11.00 en 17.00 uur hun atelier open. Samen bieden de deelnemers een inspirerende atelierroute voor kunstliefhebbers én mensen die graag willen kennismaken met kunst en kunstenaars.

De deelname aan de Open Atelierroute in Leeuwarden is onderdeel van een uitwisseling en zal volgend jaar een vervolg krijgen met een in Bergen op Zoom te houden expositie van Leeuwarder kunstenaars.
Zie ook de website van de atelierroute.

Arsis te gast bij Open Atelierroute Leeuwarden
organisatie Stichting Kunstpromotie Leeuwarden
7 en 8 november 2009 openingstijden: 11:00-17:00 uur
De Blokhuispoort
Blokhuisplein 40
8911 LJ Leeuwarden

juni 2009

De doop van de Emmer van Toen

Vrijdagmiddag 5 juni 2009 is de Emmer van Toen onder grote belangstelling letterlijk gedoopt. Dijkgraaf J. Vos van waterschap Brabantse Delta leidde de ceremonie. Hij gaf ook een inleiding over het werk van het waterschap. Liesbeth Jans van het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC) gaf een toelichting op de kunstopdracht die door het BKKC is begeleid.
De toelichting van Wessendorp/van der Heide bij het kunstwerk werd gevolgd door het optreden van een percussiegroep van CKB/De Maagd onder leiding van Ad Hoendervangers.

(klik op de foto's voor een vergroting)

   
   
   
   
   

mei 2009

Deel 24 (slot): Uitnodiging
Zaterdag 30 mei met de oorspronkelijke schets in de hand het werk op de dijk bekeken. Het slot. De aftiteling:

   

april 2009

Deel 23: Oplevering
Vrijdag 17 april was de officiële overdracht van het werk aan de opdrachtgever.

Deel 22: Opgeruimd
Maandag 6 april is de steiger weggehaald:

 

Deel 21: Zon!
Vrijdag 3 april, een heerlijk warme dag en een zonnig bericht:

maart 2009

Deel 20: Monteren
Het bevestigen van de emmers luidt de laatste fase van de bouw in en maakt dat wij u kunnen opmonteren met prettig nieuws en fijne beelden van wel honderdtweeënzestig zinken emmers.

 

Deel 19: En de winnaar is...
De laatste fase van de bouw duurt tergend langzaam. Daarom - voor de laatse keer - een entr'acte. Werk van de hierin optredende gast is ook te zien op www.jeroenvanderham.blogspot.com.

 

februari 2009

Deel 18: Ankers
Door te lage temperaturen duurde het even, maar nu nadert de voltooiing van het werk. Woensdag 25 februari zijn de ankers aangebracht waarop de emmers kunnen worden gemonteerd.

 

januari 2009

Deel 17: Meten
Maandag 26 januari is op de buis uitgezet waar volgens het ontwerp de ankers voor de emmerbevestiging komen.

 

Deel 16: Schoon
Vrijdag 23 januari is de buis goed schoongespoten.

 

Deel 15: Steiger
Woensdag 21 januari werd al direct een begin gemaakt met de voorbereidingen van wat nog komen gaat:  

Deel 14: De buis
Dinsdag 20 januari begon nog vóór het ochtendgloren...

Deel 13: Drukken
Maandag 5 januari begon goed met het drukken van het laatste betonmonster. Goed nieuws: het beton van de fundering is prima. Slecht nieuws: door de vorst gaat het plaatsen van de buis dinsdag niet door...

december 2008

Deel 12: Een emmer raad
Vrijdagmiddag 19 december was het eindelijk eens weer voor een rustige wandeling. Op de dijk natuurlijk.

Deel 11: Lering en vermaak
Vrijdag 12 december zijn we bij Bergh Bouw gaan kijken naar de geprepareerde emmers. Uitvoerder Rob Michielsen gaf uitleg over het plaatsen van de buis. Vervoer en plaatsen is gepland op dinsdag 6 januari. Daarom even tijd voor iets geheel anders...

Deel 10: Verlet
De uitharding van het beton bleek maandag 8 december nog niet te voldoen aan de eisen. Daarom is het plaatsen van het buissegment uitgesteld.

Deel 9: Aanvullen
Donderdag 4 december is de fundering rondom aangevuld. In een later stadium komt hier nog een toplaag overheen zodat de funderingplaat niet meer is te zien.

november 2008

Deel 8: Ontkisten en opstort
Donderdag 27 november is de bekisting verwijderd en is er een dorpel van speciaal beton gemaakt waarop de negen ton wegende buis geplaatst gaat worden.

Deel 7: Beton!
Dinsdag 25 november is een slordige 6 kubieke meter beton in de bekisting gestort. Er zijn monsters genomen waarvan later de uitharding beproefd wordt.

Deel 6: Bekisten
Maandag 24 november is door een timmerman van Bergh Bouw en een leerling de bekisting aangebracht. Ook uitvoerder ing. Rob Michielsen komt in beeld.

Deel 5: Wapening
Woensdag 19 november is de wapening voor de funderingplaat aangebracht. We konden er niet bij zijn maar we zijn later die dag gaan kijken.

Deel 4: Werkvloer
Dinsdag 18 november is de zogenaamde werkvloer gelegd. Hierdoor kunnen de werkzaamheden op een schone ondergrond en op de juiste hoogte worden uitgevoerd.

Deel 3: Grondwerk
Vrijdag 14 november is de grond uitgegraven om een vlakke vloer te krijgen.

Deel 2: Heiwerk
Dinsdag 11 november zijn de funderingspalen de grond in gedreven.

 

Deel 1: Uitzetten
Vrijdag 7 november is een begin gemaakt met de uitvoering van De Emmer van Toen is de Buis van Nu.


De Emmer van Toen is de Buis van Nu is een ontwerp van
Auke van der Heide en Jan Wessendorp.

september 2008

Van 4 oktober t/m 2 november 2008, te zien bij
CBK 's-Hertogenbosch:
5 x kunst + Zuiderwaterlinie, groepstentoonstelling met werk van Ginette Blom, Marijke Maas, Anne-Marie van den Thillart, Frank Havermans, Anna Lange, duo Jan Wessendorp/Auke van der Heide, Wiesje Peels en Yvonne Né.
De vormgeving van tentoonstelling en publicatie is in handen van vormgever Rob van Hoesel.
Zie ook...
CBK 's-Hertogenbosch (website)
Hekellaan 2 's-Hertogenbosch
opening: za 4 oktober 15:00
openingstijden: wo t/m zo 13:00 - 17:00

augustus 2008

Ondertussen is de voorbereidende fase van het werk De Emmer van Toen is de Buis van Nu in volle gang. Het definitief ontwerp is klaar en de bouwonderneming die verantwoordelijk is voor de uitvoering, Bergh Bouw uit Bergen op Zoom, heeft woensdag 20 augustus een aantal spectaculaire proeven gedaan. De test moest uitwijzen welke materialen en technieken een verantwoorde oplossing bieden voor een lijmverbinding tussen beton en rvs-staal.

 

De Emmer van Toen... is een ontwerp van Auke van der Heide en Jan Wessendorp. Opdrachtgever: Waterschap Brabantse Delta; adviezen: NBKS, Breda; technische realisatie: Bergh Bouw, Bergen op Zoom.

augustus 2008

De tentoonstelling Extract is nog te zien tot en met 30 augustus in The White Gallery (voormalige galerie Annex) in Roosendaal. Met schilderijen van Jan Wessendorp en Auke van der Heide, ruimtelijk werk van Marijke Maas en fotografie van Sebastiaan Dijk en Erik Klein Wolterink.
The White Gallery, Mill Hillplein 17, Roosendaal.
Openingstijden: wo t/m za 10:00 - 17:00 uur.
De galerie is van 8 tot 18 augustus gesloten.

juni 2008

31 juli t/m 3 augustus 2008:
Extract groepsexpositie georganiseerd door het CBK West-Brabant met werk van Sebastiaan Dijk, Auke van der Heide, Erik Klein Wolterink, Marijke Maas en Jan Wessendorp.
In de voormalige galerie Annex, Mill Hillplein 17 in Roosendaal.
Finissage: zondag 3 augustus, 15:00 uur.
Openingstijden: do t/m zo 13:00 - 17:00 uur.

mei 2008

25 mei t/m 21 september 2008:
Branding de Zuiderwaterlinie groepstentoonstelling met werk van Ginette Blom, Marijke Maas, Anne-Marie van den Thillart, Frank Havermans, Anna Lange, duo Jan Wessendorp/Auke van der Heide, Wiesje Peels en Yvonne Né.

De kunstenaars hebben gewerkt aan een voorstel voor ‘branding' van de Zuiderwaterlinie. Met deze voorstellen is een tentoonstelling samengesteld die eerder in de expositieruimte van de NBKS te zien is geweest. Komende periode te zien bij CBK West-Brabant en later dit jaar bij CBK 's-Hertogenbosch.
De vormgeving van tentoonstelling en publicatie is in handen van vormgever Rob van Hoesel.

Gertrudiskerk, Grote markt 10, Bergen op Zoom
opening: zo 25 mei 16:00 - 18:00
openingstijden: di t/m zo 13:00 - 17:00

april 2008

In opdracht van Waterschap Brabantse Delta wordt het definitieve ontwerp gemaakt voor De Emmer van Toen is de Buis van Nu.
Verwachte realisatie najaar 2008. Het werk komt op de Binnenbandijk te Bergen op Zoom ter hoogte van het persstation.
Adviezen: NBKS; technische realisatie: Bergh Bouw, Bergen op Zoom.
In samenwerking met Auke van der Heide.

(klik op de foto voor een vergroting)


De Emmer van Toen is de Buis van Nu
beeldbewerking: Wessendorp/vanderHeide

februari 2008

In voorbereiding: schetsopdracht Afvalwaterpersleiding in het kader van het Verdonken Land van West-Brabant.
Opdrachtgever: Waterschap Brabantse Delta
Voorlopige titel: De Emmer van Toen is de Buis van Nu
In samenwerking met Auke van der Heide.

december 2007

De tentoonstelling Branding de Zuiderwaterlinie is verlengd t/m zondag 30 december.
Jan Wessendorp en Auke van der Heide presenteren op deze tentoonstelling de video-installatie 'Waterspoor'. Zie voor een 2 minuten durende video-impressie de volgende link .


Branding de Zuiderwaterlinie
nog te zien t/m zondag 30 december2007
NBKS
Reigerstraat 16
4811 XB Breda
openingstijden: dinsdag t/m zondag 13:00 - 17:00 uur (gesloten op 1ste Kerstdag, maar open op 2de Kerstdag) voor meer informatie zie: www.nbks.nl

oktober 2007

Branding de Zuiderwaterlinie

Vrijdag 26 oktober is de opening van de tentoonstelling 'Branding de Zuiderwaterlinie' bij de NBKS in Breda.
Met dit grootschalige kunstproject speelt de NBKS in op de rijke cultuurhistorie van de Provincie Noord-Brabant. Het project laat de betekenis zien van de 200 km lange verdedigingslinie die van west naar oost, van Zeeland naar Gelderland, dwars door het Noord-Brabantse land voert.
Deelnemende kunstenaars zijn Ginette Blom, Marijke Maas, Anne-Marie van den Thillart, Frank Havermans, Anna Lange, Jan Wessendorp/Auke van der Heide, Wiesje Peels en Yvonne Né. Zij zijn uitgenodigd om deze rijke schakering aan cultuur in beeld te brengen en zodoende de samenhang en betekenis van dit erfgoed te versterken. De kunstenaars hebben zich verdiept in de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie, in de sporen die in het landschap te ontdekken zijn en in de betekenis van de linie voor dorpen en steden in het verleden en het heden.

De deelnemende kunstenaars hebben gewerkt aan een voorstel voor ‘branding' van de Zuiderwaterlinie. Met deze voorstellen is een tentoonstelling samengesteld die de komende periode in de expositieruimte van de NBKS is te zien. Daarna reist het project, in 2008, onder andere naar CBK West-Brabant en CBK 's-Hertogenbosch. De vormgeving van tentoonstelling en publicatie is in handen van vormgever Rob van Hoesel.

Jan Wessendorp en Auke van der Heide presenteren op deze tentoonstelling de video-installatie 'Waterspoor'.
De installatie maakt gebruik van verschillende wijzen van uitbeelden. Door de wisselwerking van invoelbare, begrijpbare en andersoortige indrukken wordt een beeld opgeroepen van de karakteristieke schoonheid, de vormkracht van en de aantasting door de Zuiderwaterlinie.
De kunstenaars zijn uitgegaan van twee onderscheiden verschijningsvormen van water en land. De elementen in hun wezen, in een vrije vorm, en de elementen in een werkingsvorm.
Beide verschijningsvormen bepalen het landschap van de Zuiderwaterlinie.
De installatie wil gevoelig maken voor de sporen van de Waterlinie. Zie voor een 2 minuten durende video-impressie de volgende link.

Branding de Zuiderwaterlinie
26 oktober - 9 december 2007
NBKS
Reigerstraat 16
4811 XB Breda
opening: vrijdag 26 oktober 16:00 - 18:00 uur
openingstijden: dinsdag t/m zondag 13:00 - 17:00 uur

oktober 2007

… en dus werd het de hoogste tijd om af te reizen naar Bergen op Zoom…

Zaterdag 6 oktober was er op Omroep Brabant in het programma Van Genot En Passie een interview te horen van radiomaker Peter Pim Windhorst met Jan Wessendorp. Via één van de onderstaande links kunt u het gedeelte van het radioprogramma beluisteren.

http://www.omroepbrabant.nl/janwessendorp06102007.mp3

http://www.radiocast.nl/?sct=flt&flt=omroep&id=29#

september 2007

Uit de krant

Op 22 september verscheen in Het Nieuwsblad - nieuws uit de gemeente Brugge - het volgende artikel, geschreven door Stefaan Van Volcem:

Duotentoonstelling smeedt band
Comité voor Initiatief zorgt voor kunstzinnige België-Nederland

BRUGGE - Het Comité voor Initiatief haalt de banden met zusterstad Bergen op Zoom aan met de dubbelexpositie van Bruggeling Hubert Minnebo en Jan Wessendorp die roots heeft in Bergen op Zoom.

Twee jaar geleden was er Marec-Opland. Die cartoonexpositie in de Jan Garemijnzaal van het Belfort leverde een nauwe band op tussen het Comité voor Initiatief met het Markiezenhof, het centraal museum van Bergen Op Zoom.

Kunstenaar Jan Wessendorp (67) woont in het Nederlandse stadje. Zo'n vier decennia geleden exposeerde hij al eens in Brugge, in De Korrekelder. Bruggeling Hubert Minnebo (67) is al langer bezig. In de lente van volgend jaar rolt er bij Stichting Kunstboek een nieuwe monografie van de persen. Het wordt een soort retrospectieve op papier van de jongste 20 jaar, als aanvulling op een eerder verschenen boek, want in 2008 zal het precies 50 jaar geleden zijn dat Minnebo voor het eerst exposeerde.


De kunstwerken van Hubert Minnebo (links) en Jan Wessendorp zijn te ontdekken in het Belfort. foto: Michel Vanneuville

Dat was voor het Comité voor Initiatief genoeg om de kunstenaars samen te brengen op een duotentoonstelling in de Garemijnzaal. Wessendorp hing deze week zo'n veertig doeken van de jongste tien jaar aan geïmproviseerde wanden. Minnebo zocht in de middengedeelten naar de beste plekjes voor zijn bronzen sculpturen.

'In mijn werk stel ik de mens centraal en die beeld ik in een expressionistische stijl af. Figuratief, maar met abstracte elementen. Bij mij is de mens vaak solitair, verloren in het dagelijks leven. Toch is hij steeds omvangen door licht, op zoek naar redenen om zijn bestaan invulling te geven. Alleen, soms zie je al die goede elementen niet in je eigen leven', legt Wessendorp uit.

De veertig werken van beeldhouwer en juweelontwerper Hubert Minnebo roepen een totaal andere wereld op. Onder de bronzen sculpturen zitten veel unieke gegoten beelden. 'Eenzaamheid is geen thema in mijn werk. Het Oosten des te meer', licht Minnebo toe. 'Vooral in de vormgeving. Er zitten sculpturen tussen die zo de geest van Tibet en de Himalaya oproepen.'

In 2009 krijgt Minnebo een solo-expositie in het Markiezenhof in Bergen op Zoom, een museum met een enorme binnentuin trouwens.

Te bezichtigen vanaf zaterdag 22 september in de Jan Garemijnzaal van het Belfort.

september 2007

Druk bezochte boekpresentatie en opening van de dubbeltentoonstelling Wessendorp / Minnebo verloopt stijlvol

Tijdens een goed bezochte en stijlvolle ceremonie is vrijdag 21 september het boek 'Jan Wessendorp schilder' gepresenteerd in de prachtige bovenzaal van het Belfort in Brugge.
Voorzitter Jos Krijger van stichting Gezien Jan opende de bijeenkomst en overhandigde na zijn presentatierede het eerste exemplaar aan Maarten van Eekelen, wethouder van Cultuur van de gemeente Bergen op Zoom.

Na de boekpresentatie volgde de officiële opening van de dubbeltentoonstelling van Jan Wessendorp en Hubert Minnebo. Het werd een door het Comité van Initiatief uit Brugge geweldig goed georganiseerde ceremonie, waar de meer dan 180 gasten achtereenvolgens werden toegesproken door de beide burgemeesters van Brugge en Bergen op Zoom, de heren Moenaert en Polman. Kunsthistoricus Erik Luermans ging daarna in een aansprekend betoog in op het - voor hem nog niet zo lang geleden ontdekte - werk van Jan Wessendorp.
De Vlaamse minister van buitenlands beleid, media en toerisme, Geert Bourgeois was enigszins verlaat maar sprak toch precies aansluitend zijn openingswoord uit en belichte daarin werk en persoon van Hubert Minnebo.
Ceremoniemeester van het geheel was de heer Björn Crul, radiojournalist en lid van het Comité voor Initiatief.
Na deze officiële opening leidden de beide kunstenaars minister Bourgeois en burgemeester Polman langs de tentoonstelling en volgde een meer informeel samenzijn met alle genodigden.

De tentoonstelling is nog tot en met 13 oktober te zien in de Jan Garemijnzaal op de Markt in Brugge. Het boek en een onlangs geproduceerde DVD met een vraaggesprek met Jan Wessendorp zijn daar te koop.

(klik op de foto's voor een vergroting)

september 2007

Nog twee weken…

Stichting Gezien Jan en uitgeverij Kleinood & Grootzeer komen op de valreep met een nieuwtje: er is door cineast Rob Bouwman een filmportret gemaakt getiteld ‘Kruimels langs de weg – een gesprek met Jan Wessendorp'.
Het is een 80 minuten durend indringend gesprek met Jan waarin uitgebreid in wordt gegaan op de achtergronden en de bronnen van zijn werk en waarin de interviewer zich een oplettende beschouwer van dat werk toont.
Deze bijzondere DVD is tot 21 september bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer verkrijgbaar voor € 7,50 (exclusief verzendkosten). Ná de 21ste kost de DVD € 10.

Zie ook de website van uitgeverij Kleinood & Grootzeer
Bestel de DVD bij Kleinood & Grootzeer via deze link

september 2007

Even geduld a.u.b.

De boeken zijn door de drukker afgeleverd en het ziet er allemaal prachtig uit. De vormgever en de kunstenaar zijn beiden zeer te spreken over het resultaat. En 600 exemplaren blijken nog een hele stapel, verdeeld over drie pallets.
Voor wie een boek heeft besteld is dit niet alleen goed nieuws: u zult namelijk nog even geduld moeten hebben, want zoals bekend wordt het boek 21 september in Brugge gepresenteerd en zal daarna worden toegezonden of overhandigd aan hen die een exemplaar hebben gekocht.
Goed om te weten: ná de 21ste is het boek verkrijgbaar bij boekhandels in Bergen op Zoom, de uitgeverij en de stichting voor € 43. Vóór die datum is het bij voorintekening voor € 35 te bestellen bij stichting Gezien Jan (exclusief verzendkosten) via deze link.

(klik op de foto's voor een vergroting)

augustus 2007

Gezien Jan organiseert busreis naar opening in Brugge

Stichting Gezien Jan maakt het bezoekers aan de opening van de tentoonstelling in Brugge die in Bergen op Zoom en omgeving wonen extra gemakkelijk. Speciaal voor de gelegenheid rijdt er vrijdag 21 september een luxe touringcar naar Brugge die bezoekers aan de tentoonstellingsopening en de boekpresentatie 's avonds weer keurig in Bergen op Zoom aflevert.

De bus vertrekt om 16:00 uur van de Gedempte Haven, de terugreis uit Brugge wordt om 22.30 uur aanvaard.

De kosten zijn € 17,50 per persoon. U kunt zich inschrijven voor deze busreis door een e-mail te sturen naar busreis@gezienjan.nl met vermelding van het aantal personen. Maak tevens het verschuldigde bedrag vóór 15 september over op girorekening 1222374 t.n.v. stichting Gezien Jan, onder vermelding van busreis Brugge.

Jan Wessendorp – schilder
Hubert Minnebo – beeldhouwer, juweelontwerper
tentoonstelling 21 september t/m 13 oktober 2007
opening: vrijdag 21 september 2007
19:00 uur
boekpresentatie ‘Jan Wessendorp schilder'
18:30 uur
Jan Garemijnzaal
Markt – Brugge

vertrek bus van Gedempte Haven, Bergen op Zoom
16:00 uur
vertrek vanuit Brugge
22:30 uur

augustus 2007

De productie van het boek is in volle gang

Het boek 'Jan Wessendorp schilder' wordt op dit moment bij drukkerij Macula in Boskoop gedrukt. Het mooi vormgegeven boek wordt vrijdagavond 21 september in Brugge om 18.30 uur aan burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom aangeboden. Deze boekpresentatie vindt plaats in de Jan Garemijnzaal in het Belfort op de Markt te Brugge. Even later zal de dubbeltentoonstelling van Wessendorp en Hubert Minnebo daar geopend worden.

Enkele foto's uit de drukkerij (klik op de foto's voor een vergroting)

De vormgeving en de uitgave is verzorgd door Kleinood & Grootzeer te Bergen op Zoom. Naast een grote hoeveelheid afbeeldingen geselecteerd uit het hele oeuvre van Jan Wessendorp hebben diverse auteurs tekstuele bijdragen geleverd. Een kunsthistoricus, vrienden, kunstenaars en dichters hebben zich door het werk van Wessendorp laten inspireren en reflecteren daarop in prettig leesbare teksten. Hierdoor ontstaat een compleet beeld van Jan Wessendorp als schilder en zijn rol in onze samenleving.
Kortom een aantrekkelijk boek om in te lezen, te kijken en in je bibliotheek te hebben. Bij voorinschrijving tot 21 september kost het boek 35 euro, daarna 43 euro, exclusief verzendkosten. Voorinschrijvingen kunnen aan de stichting Gezien Jan worden gestuurd via deze link.
Niet vergeten, laatste kans, doen!

juni 2007

Interview in Brabant Cultureel

In het Noord-Brabantse tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur Brabant Cultureel verscheen deze maand een interview met Jan Wessendorp van de hand van Koos Tuitjer. Hieronder enkele citaten. Brabant Cultureel (website) is een magazine dat 8 keer per jaar verschijnt.

Hét Citaat: ‘De kunst is in de natuur verborgen. Wie haar er uit kan rukken, heeft haar.' Deze woorden illustreren het gevecht dat de in 1940 in Soerabaja geboren schilder al jaren met zichzelf voert. Een Daseins-worsteling met een creatieve uitkomst: een sterk oeuvre met een aangrijpende inhoud. Mooi en kleurrijk werk. Die kwaliteiten springen direct in het oog.
Het ‘strijdtoneel' is een oude werkplaats, even buiten de historische stadspoort van Bergen gelegen. Op een 17de eeuws industrieterrein zou je kunnen zeggen. Hier bevonden zich pottenbakkersateliers, die voor binnen- en buitenland produceerden. Vandaag de dag is het vooral een aardige buurt om er te wonen en ook nog te werken.

Twee foto's uit het artikel (klik op de foto's voor een vergroting)

Foto's: Ineke Clarijs / Brabant Cultureel

Dürer schuift bij wijze van spreken aan, wanneer Jan Wessendorp spreekt over een gevoel van dubbelheid die hij levenslang in zichzelf ervaren heeft. Hij heeft dan ook al aangegeven welk thema in zijn werk een hoofdrol speelt. Het gaat om de moeite die hij ‘met zichzelf en de anderen' heeft. In zijn werk is hij er dan op uit om dat ‘conflict' een universele basis te verschaffen.

‘Twee fantastische leraren zijn me altijd bij gebleven: Paul Citroen en Rein Drayer. De academie was een prachtige broedplaats. Je werd er nadrukkelijk op gewezen dat je een taak had in de maatschappij. De mentaliteit was er ook niet op gericht dat je beroemd moest worden. Het begrip ‘integriteit' stond aan de Haagse academie hoog in het vaandel geschreven'

uit: Schilderij schildert zichzelf - Jan Wessendorps gevoel van dubbelheid door Koos Tuitjer; Brabant Cultureel nr 4, jaargang 56

mei 2007

Alles of Niets

Tentoonstelling van Jan Wessendorp en Gerrit Westerveld in Forma Aktua Pinakotheek in Groningen van 2 tot 28 juni

Ondanks verschillende disciplines en een zeer tegengestelde visie op kunst hebben Jan Wessendorp en Gerrit Westerveld altijd veel samengewerkt. Bevriend sinds begin jaren zeventig zijn ze beiden met regelmaat actief binnen kunstenaarsverenigingen, kunstmanifestaties en bij het organiseren van tentoonstellingen. Ook al staan Wessendorp en Westerveld in de benadering van kunst inhoudelijk recht tegenover elkaar, de discussie houdt ze scherp. In leven en werk is het uiteindelijk alles of niets.
Samen tonen ze van zaterdag 2 juni tot 28 juni schilderijen en grafiek bij Forma Aktua Pinakotheek.

Jan Wessendorp is een schilder in hart en nieren. Zijn manier van werken gaat gepaard met een diepgaande innerlijke zoektocht die ook zijn neerslag vindt in de gedichten die hij schrijft.
De boodschap geeft zich niet gemakkelijk prijs. Hij beschouwt zichzelf als een instrument. Een bij tijden pijnlijk en moeizaam proces gaat vooraf aan de voltooiing van een schilderij, waarbij de diepste en donkerste lagen van de de mens onderzocht worden. Het resulteert in heldere, krachtige beelden waarin compositie en kleurverdeling belangrijk zijn. De schilderijen zijn vaak voorzien van een figuratieve voorstelling.
Jan Wessendorp maakt zowel gebruik van verf als grafische technieken voor zijn schilderijen. Ook aan de lijsten wordt veel aandacht besteed. Bestaand uit een combinatie van hout en textiel, maken zij onlosmakelijk deel uit van het beeld als geheel.

Techniek is juist voor Gerrit Westerveld (grafiek en boeken) de hoofdzaak van zijn werk. Hij gaat uit van het absolute niets. De volkomen abstractie, gerelateerd aan het denken van minimal art en informele kunst, staat voorop. In tegenstelling tot zijn collega moet hij zijn ideeën, betekenissen en ogenschijnlijke waarden juist uitschakelen om te kunnen vormgeven. Hij biedt geen houvast en laat de toeschouwer vrij in de benadering van het werk.
Begonnen met houtsneden en kleuretsen, houdt hij zich de laatste jaren voornamelijk bezig met zeefdrukken en linoleumsnedes. Westerveld maakt bij dat laatste gebruik van enkele basisblokken linoleum waarmee in kleur en compositie variaties worden aangebracht. De veelal primaire kleurpatronen creëren een eenvoudige doch krachtige vormtaal.
Naast deze ‘vrije' grafische werken laat Westerveld enkele kunstenaarsboeken en losse bladen grafiek van zijn hand zien. Zie voor meer informatie uitgeverij Kleinood & Grootzeer (website).

‘Alles of Niets' wordt zaterdag 2 juni om 17.00 uur geopend door Jan Buchener (oud directeur Posthuis Theater te Heerenveen) in Forma Aktua aan de Nieuwstad 10 in Groningen. Iedereen is van harte welkom.

'Alles of Niets'
2 tot 28 juni 2007
Forma Aktua Pinakotheek
opening: 2 juni 17:00 uur
openingstijden: dinsdag t/m zondag 13:00 - 17:00 uur
Nieuwstad 10
Groningen

april 2007

Goed nieuws: het boek gaat definitief door!

Een aantal recente ontwikkelingen hebben er toe geleid dat de stichting met een gerust hart de verdere realisatie van het boek ter hand kan nemen. De oplage waarin het boek verschijnt wordt zelfs verhoogd tot 500 exemplaren. Dit is mogelijk doordat een aantal bedrijven en instellingen een grote bestelling hebben geplaatst. Voor hen worden speciale uitgaven van het boek gemaakt met een extra ingevoegd katern. De bestelling van met name de gemeente Bergen op Zoom maakt deze grotere oplage mogelijk.

Wat echter de doorslag gaf was het goede nieuws dat ons bereikte van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant! Dit fonds steunt Stichting Gezien Jan met een groot geldbedrag voor het maken van het boek.

Ondertussen is Gerrit Westerveld begonnen met de grafische vormgeving en zijn de eerste contacten gelegd met de drukker.

Het boek zal op vrijdag 21 september 2007 worden gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling in Brugge.

februari 2007

Uit de krant

23 Februari verscheen in BN De Stem het volgende artikel geschreven door Joyce Ernest:

'Eerbetoon aan Jan Wessendorp'

De Bergen op Zoomse kunstenaar Jan Wessendorp is een bescheiden man. Onterecht, vinden zijn vrienden. Zij verenigden zich in de Stichting Gezien Jan die Wessendorp ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag in het zonnetje gaat zetten met een expositie in Brugge en een boek over zijn werk. "Ik vind hem de grootste kunstenaar van deze streek, motiveert Auke van der Heide het eerbetoon.

"Jan maakt ook sculpturen, monumentaal werk en interieurdingen. Maar wij richten ons met de expositie en het boek in eerste instantie op zijn schilderwerk. Daar staat hij helemaal achter.

Van der Heide vormt met J. Krijger, J. Jacobs, Y. Buriks, P. Mol en G. Westerveld de stichting Gezien Jan.

Jan Wessendorp is in 1940 geboren in Soerabaja. Hij kwam in 1946 naar Nederland. Als voormalig kampkind had hij hier een slechte start, maar hij merkte al jong dat hij zijn gevoelens kon uiten in het tekenen en schilderen. De tijd dat hij het schilderen louter gebruikte om zijn persoonlijke emoties kwijt te kunnen, ligt echter achter hem. Voor Wessendorp, die de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag volgde, moet kunst uiteindelijk communicatie zijn.

"Het vroege werk van Jan is hoogst realistisch. Het is bijna fotowerk. In de loop der tijd heeft hij een enorme vrijheid veroverd waarin alles mag, licht Auke van der Heide toe.

"Je verbaast je over de materiaalkeuze van Jan. Hij combineert in zijn schilderijen verf met grafiek en hij gebruikt hout en textiel in de lijsten die onlosmakelijk met de schilderijen verbonden zijn, vult Jos Krijger aan. Hij nam de eerste initiatieven om het werk van Wessendorp breed onder de aandacht te brengen.

De expositie met werk van Jan Wessendorp vindt plaats in september en oktober van dit jaar in het Belfort aan de Markt in Brugge.

Er zijn van de Bergen op Zoomse kunstenaar veertig tot vijftig werken te zien die een goed beeld geven van zijn oeuvre.

Het werk wordt gecombineerd met beelden en sieraden van Hubert Minnebo. Deze Belgische kunstenaar zal later exposeren in het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

Tijdens de tentoonstelling in Brugge zal ook een boek over Jan Wessendorp en zijn werk en leven worden gepresenteerd.

"Het wordt een fraai uitgevoerd kunstboek met meer dan honderd kleurafbeeldingen van zijn werk, vertellen Krijger en Van der Heide. "Er komen ook een aantal geschreven stukken over zijn leven en werk bij van onder anderen de schrijvers/dichters Albert Hagenaars en Bert Bevers. Het geheel staat onder redactie van Johanna Jacobs, hoofdconservator van het Markiezenhof.

Het boek, dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Kleinood en Grootzeer, zal verschijnen in een oplage van vierhonderd exemplaren. Daarvan zijn er bij voorinschrijving al ongeveer 250 gereserveerd.

januari 2007

“O” CBKWestBrabant II

Met een zogenaamde "meet & greet" is zondagmiddag 28 januari de tentoonstelling van Jan Wessendorp bij het CBKWestBrabant geopend. Tijdens de goed bezochte opening werd Jan uitvoerig geïnterviewd door Alex de Vries, publicist en directeur van de afdeling "Media & Design" van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, wat leidde tot een zowel indringend als ontspannen gesprek over de drijfveren en achtergronden van de kunstenaar.

Enkele beelden van de opening (klik op de foto's voor een vergroting)

januari 2007

Kunstwerken voor het boek op de foto

Dinsdag 23 januari zijn de opnamen gemaakt ten behoeve van de afbeeldingen in het boek ‘Schilder Jan Wessendorp'. Fotograaf Albert Joosen was de hele dag aan het werk om de meer dan honderd kunstwerken te fotograferen die in het boek te zien zullen zijn.

Door een strakke organisatie lukte het om alles op één dag vast te leggen. De werken waren bijeengebracht in het atelier van Jan en werden in een ruimte ernaast gefotografeerd.

Van enkele schilderijen die op dit moment op de tentoonstelling van het CBKWestBrabant (zie bericht hieronder) hangen zijn de dag erna door Joosen ter plaatse de foto's gemaakt.

(klik op de foto's voor een vergroting)

januari 2007

“O” CBKWestBrabant I

Van 10 januari tot en met 3 maart 2007 exposeert Jan Wessendorp bij het Centrum Beeldende Kunst en Vormgeving West-Brabant te Roosendaal.

De tentoonstelling “O” Jan Wessendorp wordt zondagmiddag 28 januari geopend met een “meet & greet” waarbij Alex de Vries, publicist en voormalig directeur van de kunstacademie in Den Bosch, Jan Wessendorp aan het publiek voorstelt.

De tentoonstellingsruimte van CBKWestBrabant bevindt zich op Rosada Factory Outlet, Rosada 16 te Roosendaal. Op uitnodiging van Jan Wessendorp exposeren hier ook Jeroen van der Ham, Auke van der Heide, Marijke Maas, Riekus en Christine Veraart.

Enkele beelden van de tentoonstelling (klik op de foto's voor een vergroting)

“O” Jan Wessendorp
10 januari t/m 3 maart 2007
CBKWestBrabant
opening: 28 januari 16:00 uur
openingstijden: woensdag t/m zaterdag 13:00 - 17:00 uur
Rosado 16
Roosendaal

november 2006

Grote overzichtstentoonstelling najaar 2007

Van 21 september tot en met 13 oktober 2007 vindt in de Jan Garemijnzaal in Brugge (B) een expositie van schilderijen en werken op papier van Jan Wessendorp plaats.
Het wordt een dubbeltentoonstelling met sculpturen van de uit Brugge afkomstige beeldhouwer Hubert Minnebo.
De kunstmanifestatie staat in het teken van een culturele uitwisseling tussen Bergen op Zoom en Brugge en zal een vervolg krijgen met een tentoonstelling van Minnebo in Bergen op Zoom.

De Garemijnzaal is een prachtige grote ruimte op de benedenverdieping van het historische Belfort op de Markt van Brugge.
Stichting Gezien Jan is bijzonder blij met deze mogelijkheid voor Jan om zijn werk in een cultuurstad als Brugge te presenteren.

En natuurlijk is het de bedoeling dat het geplande boek bij die gelegenheid wordt gepresenteerd. Maar dan is er nog veel werk te verzetten. Ondanks dat het boek wat de opzet en inhoud betreft nagenoeg klaar is – de teksten zijn geschreven en ten behoeve van de afbeeldingen worden de kunstwerken binnenkort gefotografeerd – is het op dit moment nog niet zeker dat de productie ervan door kan gaan. En dat is simpelweg een kwestie van geld.
De productie van een boek met wel honderd afbeeldingen in kleur is een kostbare aangelegenheid. Wil de stichting zekerheid hebben uit de kosten te raken dan moet een overgroot deel van de oplage bij voorintekening zijn verkocht. De werving hiervoor is nog steeds in volle gang en de resultaten zijn bemoedigend, maar we zijn er nog niet.

Ook voor de tentoonstelling zelf is veel geld nodig. Denkt u alleen al aan zaalhuur, drukwerk, openingsfeestelijkheden en vervoer en verzekering van de kunstwerken. Uw financiële steun is dan ook meer dan welkom.

U kunt uw donatie overmaken naar postgiro 1222374 t.n.v. Stichting Gezien Jan, Bergen op Zoom.
U kunt het boek bestellen bij voorintekening (klik hier)

september 2006

"Oud & Nieuw" III

Enkele beelden van de tentoonstelling (klik op de foto's voor een vergroting)

september 2006

"Oud & Nieuw" II

Van 10 september t/m 8 oktober is er werk te zien van Jan Wessendorp op de tentoonstelling "Oud & Nieuw" in Historisch Centrum het Markiezenhof in Bergen op Zoom.
Het zijn twee schilderijen en vijf werken op papier die in de afgelopen periode zijn ontstaan.
Jan Wessendorp heeft zich intensief bezig gehouden met concept en uitvoering van deze groepstentoonstelling. Zaterdag 2 september verscheen op basis van een interview met Jan en twee mede-tentoonstellingsmakers een bericht hierover in BN deStem, waarvan hieronder enkele citaten.

uit: BN deStem; artikel: 'Jarig Arsis trakteert op kunstzinnig feest' door Bregje Suurland
(...)
Het thema? Juist: Oud & Nieuw. Voor de invulling van het cultureel weekeinde benaderde de gemeente Bergen op Zoom Arsis. Dit collectief van beroepskunstenaars is sinds 2001 gegroeid van vijf naar dertig leden. „Ontmoeting is erg belangrijk“, zegt Auke van der Heide. „Tijdens open atlierroutes in het verleden merkten we dat we elkaar inspireren. We waren echter niet georganiseerd en hadden geen plek om elkaar te ontmoeten.“ Met de oprichting van Arsis kwam daaraan een eind, al hebben de kunstenaars over hun onderkomen in de Rembrandtstraat nog wel wat te klagen. „Onderkomen, dat is de goede beschrijving“, lacht Dees Goosen. „Belangenbehartiging is ook enorm belangrijk“, vervolgt ze. „We vormen een gesprekspartner voor overheid, instanties en beeldend kunstenaars.“

Jan Wessendorp stelt dat Arsis de afgelopen jaren al wat leuke opdrachten voor kunstenaars heeft weten binnen te slepen. „En deelname aan Cumenu, waar kunstenaars aan basisschoolleerlingen over hun vak vertellen is ook heel belangrijk“, haalt Van der Heide aan. Goosen: „Een gesprekspartner, zoals we voor de gemeente waren voor de invulling van het cultureel weekeinde, dat wil Arsis veel vaker zijn.“

Met Oud & Nieuw wil Arsis meer dan alleen een goede expositie inrichten. „Bergen op Zoom is gericht op het verleden, ze kijkt altijd naar haar historie. Terwijl ze juist vooruit moet kijken“, stelt Wessendorp.

Door hedendaagse kunst naast historische voorwerpen in Het Markiezenhof te plaatsen, hopen de kunstenaars van Arsis de oude kunstvoorwerpen in een ander daglicht te stellen.
(...)
Arsis kreeg de beschikking over het hele Markiezenhof. „Formidabel, alles mocht, als het maar geen geld kostte“, lacht Wessendorp.
(einde citaat)

“Oud & Nieuw”
tentoonstelling van hedendaagse kunst in een historische omgeving
Historisch Centrum het Markiezenhof, Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom
de tentoonstelling is te bezichtigen vanaf dinsdag 12 september tot en met zondag 8 oktober 2006
openingstijden dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur

juli 2006

"Oud & Nieuw"

Jan Wessendorp is de afgelopen periode samen met Dees Goosen namens Arsis kunst en sociëteit intensief betrokken geweest bij het ontwikkelen van het concept voor het Cultureel Weekend 2006 van de gemeente Bergen op Zoom. In september gaat dit Cultureel Weekend van start met als titel "Bergen viert Oud en Nieuw".
Belangrijk onderdeel hiervan is de tentoonstelling "Oud & Nieuw" van kunstenaarsorganisatie Arsis in het gemeente-museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Tijdens de hele maand september zijn van Jan Wessendorp op deze groepstentoonstelling enkele werken te zien.

april 2006

Cumenu

In de maanden april, mei en juni is Jan Wessendorp voor het vierde achtereenvolgende jaar werkzaam in het kader van "De Wandeling". "De Wandeling" is een kunsteducatieproject voor groep 6 van het basisonderwijs, ontwikkeld door Jan en collega-kunstenaar Auke van der Heide. Het is een kunstbeschouwingles bestaande uit een speurtocht over stadspark Kijk in de Pot in Bergen op Zoom en een aansluitend klassengesprek door één van beide kunstenaars.
Alle scholen in Bergen op Zoom en omstreken doen mee in dit project dat een onderdeel is van het zogenaamde
Cumenu, een totaalpakket van kunst- en cultuureducatie voor alle leerjaren van de basisschool. (zie voor kunstwerken in stadspark Kijk in de Pot deze link naar de website van Stichting Kunst in de Openbare Ruimte)

januari 2006

Showappartement

Vanaf begin 2006 is er werk van Jan Wessendorp te zien in een zogenaamd showappartement van de firma Vriens - de Schelde. Dit uiterst luxueus ingerichte appartement toont vele mogelijkheden op het gebied van inrichting en sanitair.


november 2005

De officiële start van Stichting Gezien Jan

18 november 2005 is op het notariskantoor Van Opstal Buisman te Bergen op Zoom de akte gepasseerd van de stichting Gezien Jan. Notaris mr. Peter de Lepper deed de voorlezing.
De Lepper is bekend met het werk van Jan Wessendorp. In het verleden heeft hij enkele werken aangekocht die nu op zijn kantoor in Zundert bij E & L Notarissen hangen. De notaris ondersteunt als sponsor de doelstellingen van de stichting.

 

hits counter